Halaman

Isnin, 9 April 2012

KEK BATIK


                  KEK BATIK 


Bahan2:- 

·                     Biskut Marie 1 packet. 
·                     1/2 Butter (gune marjerin nanti berminyak sangat, so better lah gune butter)
·                     Telur 2 biji (pecahkan siap2 tau telur tu dalam mangkuk n pukul telur)
·                     Coklat bar (ni coklat bar masakan, masukkan 1 ketul dah cukop)
·                     Susu pekat 3 sudu makan
·                     Milo 4 sudu makan
·                     Air 1/2 cawan
Bahan dah sedia, ayuh mula kan..


Cara2 membuat:




1.                 Cairkan butter. (tak kisah lah dalam periuk atau kuali yg penting api kecil)
2.            Masukkan telur. (Kacau hingga telur kembang dan pastikan tak berketul-ketul)
3.            Masukkan coklat bar seketul. (kacau sampai jadi pekat)
4.            Masukkan milo dan serentak tu masukkan 1/2 cawan air. (Part yang ni penting sebab mase masukkan milo akan jadi berketul-ketul dan keras, so pandai lah kene sebatikan dengan air. Air pun jangan banyak sangat sebab nanti biskut lembik.)
5.            Masukkan susu pekat. (nak guna susu cair pun boleh tapi tak perlu masukkan air 1/2 cawan)
6.            OK, teruskan kacau adunan td,jangan masukkan biskut Marie terus, pastikan adunan sebati. Agak adunan dah pekat masukan biskut Marie dan gaul rata.
7.            Tuang kan dalam bekas loyang atau tupperware pun boleh. Sambil tuang sambil padat2 kan biskut tu. 
8.            Masukkan dalam peti sejuk seketika.... dan siap untuk di hidang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan